slogan DESSIT Visuals PowerPoint presentaties  
 
 

 

MANIEREN OM AF TE SLUITENVertrek met iets aardigs, dan blijft u in de gedachten van uw publiek. Het belang van een goede hekkensluiter is evident: wat u het laatst zegt, ligt vers in het geheugen.

Bedenk dat u voor de afsluiting van uw verhaal minder tijd hebt dan voor de opening. Mensen hebben al een tijdje naar u geluisterd, de concentratie raakt op en de afsluitende borrel lonkt.


Vijf mogelijke afsluitingen:


SAMENVATTING

Vertel in maximaal vier of vijf zinnen wat u hebt verteld.


STELLING

Pak de kern van uw verhaal samen in een stelling. Kiest u voor deze vorm, dan moet er wel gelegenheid zijn voor discussie.


BELOFTE

Een positieve afsluiting doet het altijd goed. Hebt u in uw presentatie een wervend betoog gehouden voor een product of dienst, dan past daar prima de belofte bij dat met uw product 'de toekomst beter zal zijn'.


VRAAGTEKEN

Zet uw publiek aan het denken. Formulier een prikkelende, intrigerende vraag en laat het antwoord achterwege. Wie deze vorm goed weet uit te werken, verlengt de levensduur van zijn presentatie aanzienlijk.


MAAK HET VERHAAL ROND

Het mooist is als u in de afsluiting van uw verhaal teruggrijpt naar de opening. Dan maakt u het verhaal rond. Hebt u in de opening een citaat gebruikt, grijp er dan in de afsluiting nog even op terug om de zeggingskracht ervan nog eens te onderstrepen.